03 febrero 2009

JA TENIM NOM 2

Fa pensar això de “Plataforma de Serveis per a l’autonomia de les persones i per gestionar la seva dependència”.

Moltes persones m’han preguntat en què consisteix. És llarg d’explicar i per això ho he volgut dosificar en diversos escrits, per mirar de sintetitzar el que verdaderament volem amb aquest centre.

En primer lloc, ha d’haver-hi un centre de dia, que ha de donar servei a les persones que es trobin soles a casa, amb la finalitat que tinguin un espai, ja sigui anant-hi voluntàriament o que un familiar les porti. En el centre se’ls donaria esmorzar, dinar i berenar, alhora que es tindria cura d’aquestes persones i se’ls faria fer un seguit d’activitats.

Des d’aquest centre hi ha d’haver un equip de professionals que vetllin per l’autonomia de les persones. En què consisteix això? Això consisteix en identificar les persones que estan soles i que els és difícil fer vida normal, amb la finalitat d’ ajudar-les al màxim, perquè puguin estar a casa seva, si elles volen i, si cal, fer unes petites reformes perquè el seu dia a dia sigui més còmode i menys perillós.

Què ha de tenir més aquest centre? Doncs una cuina centralitzada, no només per fer menjar per a les persones que estan al centre, sinó perquè a les persones que viuen soles a casa seva, com a mínim una vegada al dia, se’ls porti un àpat, i així d’aquesta manera també tindrien contacte amb elles. A més a més, hi hauria la garantia que farien un menjar adequat al dia.

Què ha de tenir més aquest centre? Doncs un habitatges tutelats on les persones que ja no poden estar soles a casa, tinguin el seu espai i, evidentment, en el centre ha d’haver-hi un servei d’assistència les 24 hores al dia.

Més coses que ha de tenir aquest centre: una bugaderia per fer la neteja de la roba de les persones a les quals dóna servei.

A ningú se li escapa que això val molts diners, no només la construcció, sinó també el seu manteniment. Hem de ser realistes i veure que una plataforma de serveis que cobrís les necessitats del nostre municipi seria inviable en tots els aspectes.

Per aquest motiu, aquest estudi ha de veure quines mancances té l’entorn de Dosrius, amb un radi d’acció que afecta uns 50.000 habitants, perquè en aquest centre s’hi pugui instal•lar una àrea d’atenció a les persones discapacitades, fins i tot, els habitatges tutelats possiblement haurien d’oferir més places perquè es pugui donar servei a altres municipis del nostre entorn.

Cal destacar que als països nòrdics en aquests centres bàsicament destinats a la gent gran, també hi posen algun departament d’escola bressol, amb l’esperit de fer més rendibles la cuina, el serveis d’assistència, ... A més a més, s’ha comprovat que la connexió entre persones grans i nens i nenes de menys de tres anys és beneficiosa per a tothom.

Treballar per aconseguir un centre d’aquestes magnituds és con si es jugués a primera divisió, serà difícil però si ho aconseguim.......

No hay comentarios: