31 julio 2007

AHIR VAIG SER NOMENAT PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DEL MARESME







Ahir, 30 de juliol, va ser i serà un dia memorable, ja que dins la meva faceta de polític vaig ser nomenat, per segona vegada, president del Consell Comarcal del Maresme.

Com a alcalde de Dosrius -així ho vaig explicar en el discurs- és un gran honor i una gran responsabilitat haver estat elegit el president d’aquesta administració supramunicipal.

És un repte que me’l prenc amb moltes ganes, ja que crec que durant aquest mandat es pot fer molta feina a la comarca del Maresme. A més, estic convençut que el municipi de Dosrius també se’n beneficiarà, ja que tindré moltes més possibilitats i m’assabentaré del que passa a la resta d’administracions. Això no vol dir que el municipi de Dosrius tingui un tracte preferent, ja que treballaré per a tot el territori del Maresme, però no cal dir que temes encallats, que a vegades és difícil trobar el desllorigador, puguem tenir més oportunitats a l’hora de tirar-los endavant.

Adjunto el discurs que vaig fer un cop vaig ser nomenat, per 25 vots a favor i 5 abstencions.




INTERVENCIÓ CONSTITUCIÓ DEL CONSELL COMARCAL DEL MARESME 30 DE JULIOL 2007


Senyors consellers, senyores conselleres, autoritats, senyores i senyors, molt bon dia a tothom.

L’alcalde de Dosrius sap el que és el Consell Comarcal, quins reptes té i en quins punts es troba, però abans d’entrar en detall de totes les qüestions, us vull dir que la majoria de la població de Dosrius està molt contenta que el seu alcalde sigui el president del Consell Comarcal del Maresme.


Per aquest motiu, també assumeixo amb molt d’honor aquestes responsabilitats. És un repte d’aquells que m’agrada afrontar.


També és un repte per a mi convèncer els consellers i conselleres que creuen que hi ha una altra opció millor, Treballaré per intentar no decebre a tots els que m'heu confiança i per apropar posicionaments amb els consellers i conselleres que avui heu tingut un vot diferent.


Presidir aquest Consell Comarcal és una gran responsabilitat, ja que s’ha convertit en un Consell que és un referent a tota Catalunya, pels serveis que dóna, per les iniciatives que té, per la feina que fa, ... Això cal agrair-ho, en primer lloc, als polítics que m’han precedit: el Sr. Pere Almera i el Sr. Manel Mas, presidents de l’anterior mandat.

També cal reconèixer la feina dels vicepresidents: el Sr. Antoni Soy, el Sr. Carles Rocabert i el Sr. Llorenç Artigas, així com la dels càrrecs electes que durant el mandat 2003-2007 han estat desenvolupant la tasca que en tot moment els ha pertocat, tant des del govern com des de l’oposició.


A banda de la política, però, hi ha els funcionaris i els càrrecs eventuals (alguns d’ells ja fa bastant temps que estan treballant en aquesta administració). Cal reconèixer la feina que estan realitzant tots ells: gerència, secretaria, intervenció, tècnics, administratius, auxiliars, ... En definitiva, tothom ha tingut la seva part d’èxit i el resultat és que el Consell Comarcal del Maresme ha passat de gestionar 8 milions d’euros -fa 8 anys- a gestionar els 28 milions d’euros d’enguany.

Tinc la plena confiança que en el mandat que comencem avui podrem continuar en aquesta línia de treball. És més, estic convençut que aquest mandat serà un mandat en el que haurem de consensuar més que no fer política. Consensuar el que volem i on ho volem, i un cop estiguem tots d'acord, ho haurem d’anar a defensar davant qui pertoqui.


Tots sabem que els Consells Comarcals no tenen recursos propis i tot el que gestionen són convenis amb altres administracions, que et faciliten els recursos per prestar els serveis o per gestionar les competències transferides. Això sovint vol dir que, fins i tot, la feina que et toca fer està regulada per llei. Però, com bé he dit, això no ens ha d'impedir de consensuar les necessitats i les sol•lucions per als problemes d'aquesta comarca i anar-ho a defensar allà on calgui.




Aquesta línia del consens, per exemple, ha estat el gran èxit d'una de les actuacions “estrella” del mandat passat. Em refereixo a la redacció del Pla Estratègic Maresme 2015. Aquesta és una eina molt vàlida que hem heretat, que ens marca un camí molt ben definit i que no hem de desaprofitar. Aquest full de ruta l’hem de seguir al peu de la lletra, ja que està molt ben pensat i consensuat - no només amb les forces polítiques de la comarca, des del Partit Popular fins al d’Iniciativa, passant per Esquerra Republicana de Catalunya, Convergència i Unió i el Partit dels Socialistes - sinó també amb tots els agents socials.

Una gran feina la feta amb el Pla Estratègic!


Així doncs, tenim grans reptes a sobre la taula: infraestructures, mobilitat, medi ambient, estudis universitaris, façana litoral, espais protegits, serveis a les persones, aigua, tant pel que fa al tema de sanejament com al d’aigua potable,..... etc, etc.


Amb el tema de l’aigua potable, el Consell Comarcal té responsabilitat de subministrament, en alta, a 11 municipis de l’alt Maresme. Cal continuar treballant per garantir el subministrament i la qualitat d’aquest bé tan indispensable per a l’ésser humà i també per a la seva activitat econòmica.


Treballarem perquè l’aigua de l’alt Maresme no només surti dels pous de la Tordera o de l’ITAM. Treballarem perquè aquests 11 municipis puguin tenir aigua del Ter, del Llobregat o, fins i tot, de la nova dessaladora que entrarà en funcionament el 2009 al Prat de Llobregat. Fa 5 - 6 anys no teníem garantida l’aigua. S’ha fet un gran pas amb la construcció de la dessaladora, però ara n’hem de fer dos més.

Crec que anem per bon camí. A títol d'exemple, el passat divendres 27 es van obrir les pliques per a una inversió de prop de deu milions i mig d’euros per construir una nova canonada entre Sant Vicenç de Montalt i Canet de Mar. Jo diria que el tema no és “valadí”.


En aquest nou mandat, també treballarem per veure construïda la depuradora de l’Alt Maresme. Confio que en poques setmanes hi hagi un consens ampli en la ubicació d’aquest equipament tan necessari. No sortiré avui d’aquest Consell sense haver enviat una carta al director general de l’Agència Catalana de l’aigua i als ajuntaments de l’alt Maresme, per oferir-los el Consell Comarcal com a punt de trobada i de negociació. Penseu que en aquesta casa s’han desencallat temes molt delicats i complicats. Altre cop he de fer esment als nous esdeveniments que la setmana passada van succeir en benefici d’aquest equipament, el debat que va haver-hi en el ple de l’ajuntament de Pineda. Estic convençut que el tema està molt ben encarat i que al final tant la ubicació com la construcció d’aquest equipament serà la millor possible per al dia d’avui i per al futur.


Canviant d'àmbit, tenim molt a dir en aquest Consell Comarcal pel que fa als serveis a les persones. Cada vegada hem assolit més competències i estic convençut que en tindrem moltes més. Això vol dir que s’ha fet bé la feina i posem tota la confiança en els futurs responsables per tirar aquesta àrea endavant.


Pel que fa al tema de promoció econòmica ja s’ha liderat un projecte que ha convertit el Consell Comarcal del Maresme en un referent per als sectors actius de la comarca. Jo diria que la tasca que s’ha fet des del Consell Comarcal abona el terreny perquè parts del Pla Estratègic es puguin començar amb confiança, sabent en tot moment on ets i cap on cal anar.


Quant als temes d’infraestructures, en aquest mandat cal buscar el màxim consens en el trasllat de la Nacional II, de la via del tren, del tren orbital, el transport públic, la façana litoral, els espais naturals protegits, ... Grans inversions per a altres administracions, però hem de treballar perquè no tinguin excusa i es comprometin a tirar endavant les inversions que la comarca necessita.


Consellers i conselleres, moltes felicitats pel seu nou càrrec. Ara toca començar a treballar perquè... El Maresme ens necessita!.

Moltes gràcies.


Josep Jo i Munné

Dosrius, 30 de juliol de 2007

No hay comentarios: