18 julio 2007

QUIN DOLMEN QUE TENIM

S’ha reconstruït un dolmen prop de Ca l’Arenes. Feia uns 10 anys que s’havia localitzat i durant aquests últims mesos s’ha fet l’excavació i la reconstrucció.

És fabulós, espectacular i únic a les nostres contrades. Els que hi entenen diuen que és dels millors de Catalunya.

Es calcula que data de 5.500 anys enrere i s’utilitzava per fer enterraments.

Ara s’ha reconstruït, ja que els entesos diuen que el terratrèmol que hi va haver a mitjan del segle XV, que va ser molt destructiu, segurament va provocar danys espectaculars, fins i tot, que les pedres de gran tonatge es tombessin.

També van ser força destructius els picapedrers de fa uns 70 - 90 anys que van fer jornades de treball en aquest indrets, per això algunes lloses del dolmen estaven trencades, però la paciència i la feina dels arqueòlegs han donat el seu fruit, reconstruint una cova sepulcral tan espectacular.

Ara caldrà posar-li nom, li podríem dir NYACAPÀ, ja que segons expliquen, molt a prop d’aquest dolmen hi ha les pedres on un bandoler, conegut per aquest nom tan peculiar, hi tenia el seu refugi. Estem parlant del segle XVIII.

Segons explica la gent documentada, en NYACAPÀ va ser penjat a la forca de Sant Celoni, juntament amb el negre de Can Canals i en Pere Rovira.

Més història en el nostre municipi, tot plegat apassionant!

No hay comentarios: