13 febrero 2007

MÉS SOBRE EL TEMA DE JUANA CHAOS

Altre cop vull plasmar el que sento referent a aquest personatge, De Juana Chaos, per expressar el meu convenciment que cal treballar molt perquè el sistema sigui just. No pot ser que per haver comès 25 assassinats, parlem de 25, hagi tingut una condemna de 17 anys, i per haver fet unes amenaces escrites en un diari, n’hi hagin posat més de 12.

Sí que ara es plantegen una reducció d’uns 3 anys, però, en aquest país, la justícia està totalment desajustada i és incoherent.

Ahir vaig poder presenciar la preestrena de la pel·lícula Revolta permanent, basada en la cançó que en Lluís Llach va fer l’any 1976, referent als assassinats que van tenir lloc en una església de Vitòria. És molt bona la pel·lícula per recordar la nostra història, perquè parlem de més de 30 anys enrera i més d’una tercera part de la població encara havia de néixer. Per altra banda, encara convivim amb persones que tenen les mans tacades de sang, sang de famílies que ho recorden constantment.

Tot i això, trobar aquest equilibri a la nostra democràcia no és fàcil. No hi ha cap extrem saludable, per molta raó que es tingui. No podem tornar al passat, però la revenja ferotge no ens porta enlloc.

El que sí cal fer és una reforma de la justícia, perquè és el que en aquests moments fa anar coixa la nostra democràcia. I, sinó, mirem un altre cas, el del Tribunal Constitucional. Jutges que diuen que són de tendències, malament, no podem anar bé quan un jutge ja té una tendència.

No hay comentarios: